Feta ost

Feta er betegnelsen på en hvid græsk ost af fåremælk, sjældnere af fåre- og gedemælk (næsten aldrig af ren gedemælk) med halvfast til fast konsistens, og let til skarp salt smag. Osten anvendes i Danmark især på eller i salater, og i Grækenland spises den ofte med olie på eller på tomatsalat.

 Fremstilling

Pasteuriseret mælk (primært fåremælk, kan også tilsættes gedemælk men aldrig komælk) opvarmes til lidt over 30 grader, tilsættes syrevækker (f.eks. lidt kærnemælk) og osteløbe. Efter ca. 30 minutter er mælken løbet sammen til en buddingeagtig konsistens. Den kan nu skæres i tern, og vallen kan løbe fra i ostelærred eller form til osten er så fast, at den kan skæres ud i skiver, blokke eller tern. Osten bliver lagret i en saltlage i mindst 3 måneder, og den skal opbevares i denne, da den ellers mugner (blåskimmel)og bliver Roquefort-agtig i smagen, hvilket grækere ikke traditionelt bryder sig om, og osten betragtes da som ødelagt. Feta er sædvanligvis formet til firkantede blokke. Ostens fedtindhold varierer fra 30-60%, men de fleste har et fedtindhold på ca. 45%. Feta kan også fremstilles ved, at mælken ultrafiltreres ved omvendt osmose, for at opnå tilstrækkelig højt tørstofindhold til, at den ikke behøver udskille valle. Så tappes filtratet, sammen med osteløbe, direkte i pakningen. Denne type feta kaldes således "UF-feta" eller støbt feta. Feta kan fremstilles af komælk, men for at få den specielle "feta-smag" må den da tilsættes et "lipase-enzym". Komælksfeta må nødvendigvis også tilsættes hvid farve (titandioxid), da den ellers ikke bliver hvid men gul.

Komælksfeta (f.eks. dansk feta) smager helt anderledes end fåremælksfeta (græsk feta), og der er i princippet tale om to helt forskellige produkter.

 Navnestriden

Grækenland krævede eneret på betegnelsen feta ved EF-domstolen, idet man hævdede feta skulle være en beskyttet oprindelsesbetegnelse knyttet til Grækenland, på samme måde som Parma-skinker kommer fra Italien og Champagne fra Champagne-distriktet i Frankrig.

I 1996 gav Europa-Kommissionen Grækenland medhold, men afgørelsen blev omstødt af EF-domstolen i 1999 efter klage fra bl.a. Danmark der klagede pga. udsigten til at tabe en betydelig indtægtskilde. I 2005 besluttede domstolen dog endeligt, at kun Grækenland må benytte navnet Feta, og først i 2006 opgav Tyskland og Danmark at forfølge sagen videre...

Feta ost

  Borbye.com - opskrifter på nettet