Helstegt pattegris.

Slagtet gris med hovede på f.eks 65 kg. Det giver mad til 50-60 personer.

Brugsanvisning

Du skal bruge en pattegris, som skal lægge med benene spredt helt ud til siden og bundet fast til en rist eller lignende. Risten skal kunne justeres op og ned i forhold til varmen, og skal kunne låses, så grisen kan få varme på begge sider under stegningen.

 Du kan lave den over åbent bål eller i en gammel olietank eller lignende, men fælles for metoderne er, at der skal være læ så varmen bliver omkring den helstegte pattegris og ikke ”blæser væk”. 

Du skal regne med en stegetid på ca. 8 timer. Nogle tilbereder den hurtigere, men dette resulterer jævnligt i svedne flæskesvær og/eller at den helstegte pattegris ikke er færdig til tiden. Vent med at få sværen sprød indtil den sidste time før serveringen, så du ikke risikerer at få sværen oversprød.

 50- 75 cm over gløderne er formentlig passende afstand for stegen – hold øje med varmeudviklingen og justér afstanden efter varmen. 

Den helstegte pattegris bør steges mest på ”undersiden”, dvs. med ribbenene ned mod gløderne, men bør vendes ofte – hvert 10-15 min. 

Marinaden kan bestå udelukkende af øl, som smøres på grisen hver ½ time.

 Du kan desuden lave en marinade bestående af rødvin, olie, salt, peber og de grillkrydderier, som du har lyst til at blande i. Denne marinade kan supplere øl, eller du kan bruge den udelukkende.

Tips til svinet...

Grisen må ikke flamberes! Dvs. sørg for at det kun er gløder under den. Du kan med fordel lave et bål i forlængelse af gløderne under den helstegte pattegris, idet den hermed får varmen fra bålet, men ikke flammerne. Når flammerne er brændt ud, kan du blot skubbe gløderne ind under stegen, når der er behov for mere varme.

 En helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før tid, da du blot hæver den lidt væk fra varmen, så den holder sig varm og lækker.

 Tag temperaturen løbende undervejs. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur på mindst 70 grader C, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig. Skær gerne et snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen på dette område.

 Brænde fra løvtræ er at foretrække, da dette giver den bedste varmeudvikling fra gløderne.

 Sidst men ikke mindst skal du sørge for at hygge dig undervejs. En helstegt pattegris dufter fantastisk og når du venter undervejs, kan du jo passende drikke øl med gæsterne...

 Sidst jeg var i Kroatien kørte vi igennem en by Flengi, hvor grisene hang over bål hele vejen gennem byen.

Vidste du at ?

Det er rigtig nemt at få sprød svær, når man laver helstegt pattegris.
Det er 3 grund opgaver der skal følges for at være sikker på sprød svær.

Lav grisen i en lukket grill...
Grillen skal være meget varm...
Grisen skal være ridset og der skal bruges rigeligt med salt...

Hvis du følger disse 3 regler har du med garanti sprød svær.

De sprøde svær på grill grisen skal komme allrede fra starten af grilningen, da det er rigtig svært – næsten umuligt at lave i slutningen af grilningen af grisen. Skindet på grisen vil blive sejt hvis den helstegte pattegris bliver startet for koldt op.
På en lukket grill skal temperaturen være omkring 160-200 grader i starten, mens temperaturen i slutningen, godt kan ligge på 120-140 grader.

Husk!!! Man kan ikke bruge gasbrænder eller ligende da dette giver sorte og uspiselige svær.

Et andet godt tricks til ridsning af grisen:
Brug en hobbykniv og indstil den på ønskede ridse dybde og begynd nu at ridse den Helstegte Pattegris

Vildsvin helstegt fra byen Flengi i Kroatien

Borbye.com - opskrifter på nettet