Oversigt

Startside

Katost

Malva sylvestris
70 cm. lyserøde blomster.
Dyrkning: Sol, halvskygge.I haven er der gode muligheder for at bruge katost. Den kan bruges som andre vilde stauder, til pryd og som insektplante. På en solrig plads vil den kunne gøre sig både, hvor jorden er humusrig, og hvor den er mere stenet. Man kan også forsøge sig med den i grønsagshaven. I en rækkekultur er den fin, man kan bruge bladene som grønsag, eller den kan tjene til at skabe variation og liv i blandingskulturen. Den kan frøformeres, enten ved såning efterår eller maj–juni. Småplanterne kan plantes i bed eller række næste forår.
Krydderi: Blomst og unge blade og umodne grønne frø i salat. Blade som spinat og i suppe.
Medicinsk:Det er en sund grønsag, som indeholder A, B og C-vitaminer. At den også kunne sætte gang i mælkeproduktionen hos ammende kvinder, gjorde den ikke mindre vigtig. I dag bruges katost stadig i det asiatiske køkken. Også roden kan bruges. Vil man lave Marsh Mallow – en slags »skumslik« – kan den erstatte roden fra Lægestokrose. I folkemedicinen blev den brugt mod forstoppelse, og slimstofferne skulle være gode mod hoste. Af de tørrede blade og blomster kan der laves en te, som har en vis antibiotisk virkning. Udtræk er også brugt til rensning af mund og svælg, og de tørrede rødder gjorde man trådede, og de brugtes til tandbørster. Også til tøj og tovværk kunne den bruges, stænglerne blev bearbejdet, så de kunne spindes.
Kosmetisk: Rensende.
Diverse: The, Biplante.
2-flerårig.

 Kreaturerne spiser gerne katost, og bierne er glade for både nektar og pollen. Vi mennesker har heller ikke holdt os tilbage. I husholdningen har den haft en vigtig plads. De grønne, umodne frugter blev spist, og bladene er brugt som bladgrønsag i supper, og da den ved kogning afgiver slim, er den fin i sammenkogte retter.

 Katost, der ofte betegnes som ukrudt, har givet navnet til en fin familie, hvor alle medlemmer kan bruges på mange forskellige måder. Familien kaldes katostfamilien og indeholder utrolig mange værdifulde arter f.eks.:

Moskus–katost, Malva moschata – flerårig
Rosenkatost, Malva alcea – flerårig
Liden katost, Malva pusilla – enårig
Småbladet katost, Malva parviflora – enårig
Rundbladet katost, Malva neglecta – enårig
Tysk poppelrose, Lavatera thuringiaca – flerårig
Mamelukærme, Lavatera trimestris – enårig
Lægestokrose, Althaea officinalis – flerårig
Stokrose, Alcea rosea – to- til flerårig
Syrisk rose, Hibiscus syriacus – flerårig
Timeviser, Hibiscus trionom – enårig
Bomuld, Gossypium herbaceum – enårig

katost

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet