Oversigt

Startside

Malurt

Artemisia absinthium
1 m. Kraftigvoksende plante med grågrønne blade og små gullige blomster. Kraftig duft.
Dyrkning: Sol, let jord.
Krydderi: Pebererstatning især til fed fisk.
Medicinsk: Appetitstimulerende, betændelseshæmmende, ormedrivende, feber, befordrer fordøjelsen, leveren og galdeblærens arbejde.
Naboplante: Skulle holde skadedyr væk (kålsommerfugle, målere, løg og gulerodsfluer), duftplante, møl og insektmiddel. Den har ry for at hæmme andre planters vækst, men ud over at den er meget kraftigvoksende med dertil hørende gødnings og vandforbrug, har vi ikke kunnet registrere det.
Diverse: Snaps, Likør.
Staude.

Kendetegn: Have-Malurt er en indtil 1 meter høj flerårig urt, der er stærkt grenet. Stængler, sidegrene og især blade er sølvskinnende af tætte belægninger af hvidgråt hår. Bladafsnittene er 2-4 mm brede, lancetformede og butte, tæthårede på begge sider. Hele planten har en stærk, aromatisk lugt. Kurvene er 3-4 mm brede, halvkugleformede, stilkede, hængende og med lysegule blomster.

Forveksling: Have-Malurt kan forveksles med Grå-Bynke, Mark-Bynke og Strandmalurt.
Grå-Bynke har oprette eller udstående kurve, som er næsten ustilkede. Grå-Bynkes bladafsnit er helt eller næsten glat på oversiden og hårede på undersiden. Den er kun svagt aromatisk.
Mark-Bynke har lavere, ofte delvis nedliggende vækst, trådformede bladafsnit, som er glatte til svagt hårede. Den har ingen aromatisk lugt.
Strandmalurt er gråfiltet i alle dele og også kraftigt aromatisk, men har linjeformede bladafsnit og betydeligt lavere vækst end Have-Malurt. Strandmalurt vokser altid ved kystlokaliteter.

malurt

 Malurt, "Silver Queen"
Artemisia ludoviciana
Som malurt, men med krybende jordstængler. Sølvgrå blade.
Staude.

 Malurt, pontisk
Artemisia pontica
70 cm. Meget fintløvet grå søjleformet vækst. Sølvgrå blade.
Som malurt, men mildere.
Staude.

 Malurt, strand
Artemisia maritima
60 cm. Sølvgrå blade.
Som malurt, bruges til snaps.
Staude.

 

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet