Oversigt

Startside

Rucola (salatsennep)

Eruca vesicaria sativa

Den nyttige lille plante Eruca sativa, er nok bedst kendt under navnet rucola, skønt det officielle danske navn er salatsennep.

Rucola har været dyrket i kultur i mange år, blandt andet tilbage i romerriget. Også i Danmark har den været kendt i mange år, og er nævnt af Harpestreng omkring år 1300 samt i adskilligetidlige værker derefter. Alligevel har den indtil slutningen af det sidste årtusinde ikke været almindeligt kendt og anvendt her i landet.

Rucola tilhører de korsblomstrede, Cruciferae, og har som mange andre medlemmer af familien en let kålagtig, sennepsagtig og til tider næsten skarp smag.

Op til 60 cm. Hurtigvoksende som radise. Flødefarvede blomster. Planten smager som en mellemting af nødder og flæskesvær/bacon!
Dyrkning: Foretrækker god jord, men kan vokse overalt. I højsommeren helst i halvskygge for ikke at gå i blomst for tidligt, ellers i sol. Sås løbende eller også kan den sås om efteråret, hvor den er mindre tilbøjelig til at gå i frø, og den overvintrer normalt uden problemer i Danmark. Da vil frøene dannes i små bælge allerede i den tidlige sommer. Der er ingen særlige krav til dyrkning, og frøplanterne bliver kun omkring en meter høje.

Krydderi: Blade, blomster og umodne frøkapsler kan bruges til uendelig mange ting, efter smag og behag.
Medicinsk: Vanddrivende, fordøjelsesfremmende og appetitvækkende. C-vitaminrig, bakteriehæmmende og stimulerende.
Diverse: Olie udvindes af frøene, som erstatning for rapsolie. Olien bruges også som lampeolie, der næsten ikke soder.
1-årig, selvsår.

rucola

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet