Oversigt

Startside

SanktHans urt

Sedum telephium
40 cm. Sukkulente blade og grøngule til hvidgule blomsterskærme.
Dyrkning: Sol, tørt.
Krydderi: Blade i salat, stuvning.
Medicinsk: Skørbug.
Diverse: Sankthansurt blev førhen kaldt for kærlighedsurt, fordi den blev brugt til at tage varsler omkring kærlighedsforhold. Man kunne tjekke, hvor man kunne finde en kæreste. Og hvis man havde én, om det kunne holde. Man satte nogle stiklinger i stråtaget, voksede de videre, fik man sig en kæreste, og han/hun skulle findes i vækstretningen. Hvis man havde sat to stiklinger ved siden af hinanden, var det vigtigt, at den ene ikke pegede væk fra den anden, for så ville der komme knas i forholdet. Kom der sideskud, ville der komme børn. Så alt i alt en nyttig urt. biplante. Den blev også brugt som lægeplante, både til dyr og mennesker. Den blev mest brugt mod brandsår – man smurte væsken fra bladene på såret. Men den kunne også hjælpe på både næseblod og hæmorroider.
Staude.

 

Fra juli til oktober blomstrer den med grøngule til hvidgule små blomster, der er samlet i løse stande.

 

Krydsninger

Der findes en del krydsninger mellem den danske og den kinesiske sankthansurt. Den mest kendte er Sedum hybrid ‘Herbstfreude’ som er en af de bedste af sankthansurterne. ‘Herbstfreude’ kan stå med brunrøde blomster helt hen i oktober måned, senere med gullige høstfarver med meget dekorative brune frøstande. Og i vintervejr står frøstandene med små snetoppe på.

Andre sorter er bl.a. Sedum hybrid ‘Matrona’ med røde blade og lysrosa blomster, og Sedum hybrid ‘Mohrchen’, som også har rødt løv, men med mere røde blomster.

sankthansurt

 ------------------------------
Borbye.com - opskrifter på nettet